Het koopmans - winkelhuis ‘De Vier Heemskinderen' bevindt zich op de noordhoek van de Herengracht en de Leidsegracht. Het ligt op één van de mooiste punten van de stad en is gebouwd op de grens van de stadsuitleg van 1614 tot 1663.
Het hoekerf is gekocht door de bakker Jan Specht. Hij heeft opdracht gegeven tot de bouw van het huis ‘daar de vier Heemskinderen in de gevel staan'.
De hoge ingezwenkte halsgevel uit 1671 heeft bloHendrik Albem- en fruitmotieven langs de zijkanten, een gebogen fronton, een versiering en festoenen rond de hijsbalk en het raam. De vensters in de top zijn ongewijzigd gebleven.
Verder heeft het zes klaverblad-ankers aan de zijgevel.
In het huis is vrijwel steeds een bakkerij gevestigd geweest: o.a. in 1742 bij H. Boering, in 1775 bij Jan Siebers en van 1800 - ± 1870 bij de fam. Hendrik Albrecht, A.F en F.C. Bach tot ± 1900.
De winkelpui op de begane grond dateert uit het eind van de 19de eeuw. Op de tekening van Caspar Philips is de raamindeling nog de smal-breed-smal verdeling, die in de 17de-eeuw gebruikelijk is, maar die is later gewijzigd. De geveltop is echter hetzelfde gebleven.
Herengracht 394 lijkt kleiner en smaller dan het in werkelijkheid is, het heeft een driehoekige plattegrond. Dit komt wel vaker voor bij hoekhuizen.
Hoekhuizen hebben vaak een andere indeling, omdat er meestal geen ruimte is voor een binnenplaats, terwijl ook via de zijkant licht binnen komt. Het huis kan daardoor extra diep zijn en het achterhuis ontbreekt.
In het achterste gedeelte van het hoekhuis bevinden zich vaak aparte (boven)woningen, bereikbaar via een deur in de zijgevel. Aan de zijgevel bevindt zich een pothuis met daarop weer een trapje naar de voordeur van de bovenwoning.
Op de gevelsteen staan de Vier Heemskinderen Adelaart, Ritsaart, Writsaart en Reinout op hun toverros Beyaert.
In 1975 is een afbeelding van de gevelsteen uitgegeven als postzegel.
Het is een van de eerste panden van Hendrick de Keyser, aangekocht in 1918. Het is in 1920 en in 1970 nogmaals gerestaureerd.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.